30-11-2023

Veel belangstelling voor Naarder Eng wandeling met de boswachter

Op 17 november organiseerde de stichting Naarder Eng een wandeling met boswachter Olaf Langendorff van het Goois Natuurreservaat, uiteraard over de Naarder Eng.

Iedereen die zich heeft opgegeven voor de nieuwsbrief van de stichting, ontving een uitnodiging en bijna veertig mensen verzamelden zich op parkeerplaats Nimmerdor. Zo veel enthousiasme verraste boswachter Olaf wel: het waren veel meer mensen dan bij een normale excursie!

Niet onbelangrijk in dit najaar: het weer ondersteunde de stichting ook. Voor het eerst in weken droog, met zelfs een zonnetje erbij, waren het eigenlijk ideale omstandigheden in de late herfst.

Op de Eukeberg, langs de kust en op de Aalberg, waar vroeger de Huizer vissersvrouwen de botters met hun mannen uitzwaaiden, vertelde boswachter Olaf over het ontstaan van de Naarder Eng, de duinen en de zee, de eiken die eigenlijk hakhout waren, de naaldbomen en de akkers. En natuurlijk over de dieren die hier waren en die er nog steeds zijn; je ziet ze in het najaar alleen bijna niet.

Archeologisch is de Naarder Eng ook een waardevol gebied en boswachter Olaf, zelf enthousiast amateur archeoloog, liet een aantal zelf gevonden voorwerpen zien uit de steentijd en middeleeuwen.

Een mooie middag; en de afsluiting van boswachter Olaf was dat we dit in het voorjaar misschien nog maar eens moeten doen!

21-11-2023

Zienswijze Tennet ingediend

Stichting Naarder End heeft op 15 november een zienswijze ingediend over de plannen van Tennet voor een nieuwe hoogspanningsleiding tussen Diemen en Ens in de Noordoostpolder. In onze zienswijze brengen we een groot aantal nadelige effecten naar voren van de extra variant van het oranje onderzoeksalternatief langs het Gooimeer over land tot aan Huizen. Wij ontraden Tennet daarom om met deze variant verder te gaan, net als we Tennet hebben ontraden om met de oorspronkelijke oranje route door het Gooimeer verder te gaan.